LEKKEREWHISKIES.NL
 

Bowmore

De Bowmore is een Schotse single maltwhisky en de distilleerderij werd in 1779 gebouwd in de gelijknamige plaats op het eiland Islay. Momenteel is de eigenaar Morrison Bowmore, maar dat is i handen van het Japanse Suntory. Bowmore heeft heeft heel veel verschillende soorten single malt met ieder een eigen karakter.

Bowmore is de hoofdstad van het beroemde whisky-eiland Islay en de hoofdstad ligt aan de zeearm Loch Indaal. Bowmore betekent dan ook letterlijk grote baai. Het water dat voor de whisky gebruikt wordt komt uit de rivier de Laggan die over het eiland stroomt. Er wordt in de distilleerderij van Bowmore ongeveer 1.700.000 liter alcohol geproduceerd.

Bowmore legend is de goedkoopste fles whisky van Bowmore. Er is geen leeftijd vermeld op het etiket, maar hij is tussen de 8 en 10 jaar gerijpt. De Bowmore Surf is dezelfde whisky als Legend, maar is bedoeld voor de Europese markt. Bowmore produceert ook de 12, 15, 17 en 21 year old. Daarnaast produceren ze nog Bowmore Dusk met een alcoholpercentage van 50% en Bowmore Darkest die 12 jaar gerijpt is op bouwbonvaten. Bowmore Dawn en Bowmore cask strength completeren de rij.

Door de verschillende benamingen en enorme variatie kan het soms moeilijk zijn om de bowmores uit elkaar te houden. De Bowmore 12 years staat bijvoorbeeld ook bekend als Bowmore 12 years enigma en die wordt weer veel op vliegvelden en in Europa verkocht. De smaak van de bowmores loopt ook enorm uiteen, van erg rokerig en turfachtig tot wat zoeter en meer toegankelijk. Een bowmore is door de ligging van de distilleerderij altijd een uitgesproken smaak.
 
Bowmore

  Bowmore