LEKKEREWHISKIES.NL
 

Bushmills

In Ierland drinken ze geen whisky, maar whiskey, de naam is dus anders dan in Schotland. Dat geldt echter ook voor de smaak van bijvoorbeeld Bushmills. Deze distilleerderij staat wel op het grondgebied van Groot Brittanie in Noord-Ierland en is ook een plaatsnaam. De Old Bushmills distillery bestaat als sinds 1608 en is de oudste distilleerderij met een licentie ter wereld.

Waarschijnlijk gaat Bushmills nog veel verder terug tot het jaar 1276, toen een plaatselijke landeigenaar zijn troepen moed in liet drinken met het goddelijke spul. Er komen veel toeristen af op de Bushmills distilleerderij, zo’n 110.000 per jaar. Door de grote emigratie naar de Verenigde Staten van Ieren, werd het merk ook in dat land erg bekend.

In het begin van de 20e eeuw was Amerika dan ook een erg belangrijke markt voor het Ierse Whiskey-merk. De drooglegging in 1920 in de VS kwam dan ook hard aan voor Bushmills en andere distilleerderijen in Ierland. Bushmills wist de drooglegging te overleven en had al vele tonnen whiskey klaar liggen voor het einde van de drooglegging, omdat de toenmalige directeur het einde had zien aankomen.

Bushmills maakt verschillende whiskey’s. De Bushmills original is een blend van single malt Ierse whiskey en Ierse graan whiskey. Deze fles heeft een wit label en wordt daardoor ook wel de white label genoemd. Black Bush is een fameuze blend die bijna volledig bestaat uit single malts. Verder zijn er ook de bushmills 10 year, 12 year, 16 jaar en 21 jaar. Van die laatste worden maar heel weinig flessen afgeleverd.
 
Bushmills

  Bushmills