LEKKEREWHISKIES.NL
 

Yamazaki Suntory

Veel mensen denken bij Japan niet onmiddellijk aan whisky, maar er worden uitstekende whisky’s gemaakt in het land van de rijzende zon. De Yamazaki Single Malts van Suntory is er daar een van. Suntory werd in 1923 opgericht door Shinjiro Torii, hij gebruikte koperen ketels om voor distillatie en was de eerste in zijn soort buiten Schotland.

De distilleerderij van Suntory is gevestigd in het buitengebied van de oude stad Kyoto. Daar had men de beschikking over puur en schoon water een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Dat is de ideale omgeving voor de rijping van whisky. De Suntory Yamazaki is de meest populaire single malt whisky uit Japan en wordt geëxporteerd naar meer dan 25 landen, waaronder de Verenigde Staten.

In de film Lost in Translation van Sofia Coppola is de hoofdpersoon in Japan om een reclame voor Suntory whisky te maken. De film droeg bij aan de al ontstane faam voor de whisky uit Japan. Suntory is een drankenconcern die niet alleen uitstekende whisky, maar ook wijn en bier verkoopt. De scene uit de film is geïnspireerd op de reclame die Sofia Coppola’s vader, Francis Ford Coppola, in de jaren ’70 voor het merk maakte.

Yamazaki importeert al sinds 1972 gemoute gerst uit Schotland en Australie, maar had daarvoor een eigen mouterij. In 2005 werd de distilleerderij van Yamazaki uitgebreid verbouwd en heeft nu een voor de conservatieve whiskywereld radicale opstelling. Men gebruikt geen stoomverhitte ketels meer, maar kleine direct verhitte ketels.

De whisky wordt gerijpt op Amerikaanseiken barrels en hogsheads en ook van butts uit Europa, maar ook op Japans eikenhout. Dit levert een zoete, fruitige single malt op die overduidelijk barst van het karakter.
 
Yamazaki Suntory

  Yamazaki Suntory