LEKKEREWHISKIES.NL
 

Laphroaig

De laphroaig single malt whisky komt uit de whiskyregio Islay. Dat is een eiland voor de kust van Schotland, de belangrijkste plaats op het eiland is Bowmore tevens de naam van een andere single malt. De whiskeys van Islay staan bekend om hun sterke rokerige en turfachtige smaak.

De Laphroaig distilleerderij werd in 1815 opgericht door Alex en Donald Johnston. Hun kinderen en kleinkinderen bestierden de distilleerderij tot 1887. Toen werd laphroaig doorverkocht aan de hunterfamilie. Ian Hunter stierf in 1954 zonder kinderen en hij droeg zijn bedrijf over aan een van zijn managers Bessie Williamson. Inmiddels is de whisky in handen van Fortune Brands, dat het bedrijf in 2005 kocht.

Laphroaig is een whisky voor liefhebbers van een sterke uitgesproken smaak. Er zijn verschillende varianten van de single malt, waarvan de 10 years old de meest gangbare is. Verder wordt er ook 15 years old, 30 en 40 years old verkocht. Maar die laatste twee zijn uiterst zeldzaam. Bij deze whisky is het zeker toegestaan om een druppel water toe te voegen, omdat de smaak meer tot uiting brengt.

Laphroaig stamt af van het Gallisch en betekent: het mooie gat in de brede baai. Turf is erg belangrijk bij de totstandkoming van deze whisky en die krijgt hierdoor zijn turfachtige smaak. De ten years old kreeg verschillende awards door de jaren heen en werd in 2008 nog beloond met de zilveren medaille in de IWSC, best in class. Hij won ook meer dan eens de International Spirits Challenge in de jaren 2000, 2001, 2003 en 2004.
 
Laphroaig

  Laphroaig